Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ


Τον λέμε "Ελληνικό", κατάγεται ωστόσο από την Ανατολή και είναι εδώ και αιώνες δημοφιλής στην αραβική χερσόνησο, στη Μεσοποταμία, στη Βόρεια Αφρική, στην Τουρκία και αλλού.
Ο καφές αυτός ονομάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την χώρα.
Στην Ελλάδα, παλιότερα ήταν αποκλειστικά γνωστός επίσης με αυτό το όνομα. Κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα η ονομασία άλλαξε σε "Ελληνικός καφές".

Ο καφές αυτός συναντάται ακόμα με τις ονομασίες "Αρμένικος καφές" (στην Αρμενία), "Αραβικός καφές", ή "Μεσανατολικός καφές". Στις χώρες των Βαλκανίων ονομάζεται συνήθως "τουρκικός", ή "ελληνικός" (τα τελευταία χρόνια) ενώ στην Κύπρο καλείται "κυπριακός".

Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα, προέρχεται σχεδόν σίγουρα από τον αραβικό κόσμο. Στην Ελλάδα ήρθε μέσω των Τούρκων, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ζωντανά. Γι' αυτό υπάρχει και η παράδοση να ψήνεται ο καφές πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παλαιομοδίτικα καφενεία. Η διαδοσή του στα Βαλκάνια πρέπει να είναι -σχεδόν σίγουρα- απόρροια της εμπορικής ακμής του λιμανιού της Υεμένης απ'όπου πρέπει να έφθασε και στον Ελλαδικό χώρο.

Η παρουσία του πρέπει να θεωρείται μακρά, από πολύ παλιά στην περιοχή, αφού στις αφηγήσεις για την άλωση της Κωνσταντινούπολης διαφοροι χρονικογράφοι αναφέρουν ότι η "Πόλις" είχε περί τα 300 με 500 καφενεία.
Άλλοι πάλι ονομάζουν τον Ελληνικό καφέ ...Βυζαντινό. Βυζαντινός θεωρείται ο καφές που σερβίρεται μαζί με το μπρίκι και το φλιτζάνι δίπλα άδειο.
   
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Βασικό εργαλείο της παρασκευής του ελληνικού καφέ είναι το μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει σχεδόν να βράσει το μίγμα του νερού με τον καφέ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε στην αρχή 3 - 4 φορές με το κουταλάκι . Περιμένουμε, χωρίς να ανακατεύουμε, μέχρι να φουσκώσει ο καφές.
Σερβίρουμε αμέσως, μοιράζοντας στα φλυτζάνια πρώτα το καϊμάκι και μετά συμπληρώνουμε τον υπόλοιπο καφέ.
Μερικοί σερβίρουν λίγο καϊμάκι στο φλιτζάνι και επιστρέφουν το μπρίκι στη φωτιά για να πάρει άλλη μια βράση και να κατακαθίσει ο καφές
Σερβίρεται σε φλυτζάνι μικρό ή χοντρό (του καφέ).
Για κάθε μικρό φλιτζάνι οι αναλογίες είναι:
Μέτριος: 1 κουταλάκι καφέ, 1/2 ζάχαρη
Γλυκός: 1 κουταλάκι καφέ, 1 ζάχαρη
Σκέτος: 1 κουταλάκι καφέ, καθόλου ζάχαρη
Βαρύ γλυκός: 2 κουταλάκια καφέ, 2 ζάχαρη
Με ολίγη ή ναί και όχι: 2 κουταλάκια καφέ, 1/2 ζάχαρη
ΜΥΣΤΙΚΑ: Για να πετύχετε τον ελληνικό καφέ, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

* Είναι πολύ σημαντικό ο καφές να είναι φρεσκοαλεσμένος και σε μορφή πούδρας.

* Ο καφές είναι ένα προϊόν που απορροφά πολύ εύκολα άλλες μυρωδιές, γι’αυτό και πρέπει να έχουμε ένα δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς .

* Ο αλεσμένος καφές δεν μπορεί να αποθηκευτεί πάνω από 10 μέρες (χάνει όλο το άρωμα του )

* Αφήστε την βρύση σας να τρέξει αρκετά πριν πάρετε το νερό που θα χρειαστείτε για τον καφέ σας , ο ελληνικός καφές θέλει φρέσκο νερό!

* Το μπρίκι που θα τον ψήσετε, καλύτερα να είναι μπρούτζινο και με στενό άνοιγμα, για να δίνει καλύτερο το καϊμάκι.

* Για να τον ψήσετε σωστά, ξεκινάτε πρώτα μετρώντας με φλιτζάνια το νερό που θα χρειαστείτε. Προσθέτετε πρώτα τη ζάχαρη, ύστερα τον καφέ. Το μυστικό του ελληνικού καφέ είναι να γίνεται σε χαμηλή φωτιά. Προτού φουσκώσει το καϊμάκι, το αποσύρετε από τη φωτιά και το ξαναβάζετε για λίγο, προτού τον κατεβάσετε.

* Δεν τον αφήνετε να κοχλάσει, αν θέλετε παχύ καϊμάκι.

* Όταν τον σερβίρετε, κρατάτε το μπρίκι ψηλά και δεν το ακουμπάτε στο φλιτζάνι, γιατί δεν θα πετύχει το καϊμάκι.

* Αν βάλετε ελάχιστη σόδα στο μπρίκι σας, τότε το καϊμάκι θα γίνει ακόμα πιο δυνατό.

* Ο καλύτερος ελληνικός καφές ψήνεται στη χόβολη. Εάν δεν είναι εύκολο, προτιμήστε να τον ψήσετε στο γκαζάκι, σε χαμηλή φωτιά, από το μάτι της κουζίνας.

* Τέλος συνοδέψτε τον ελληνικό σας με παγωμένο νερό και ...λουκούμι μαστίχας.



Στην υγειά σας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου