Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΝΕΡΟ Ή ΤΣΑΪ;






Μπορεί το νερό να είναι ένα άκρως απαραίτητο στοιχείο για τον οργανισμό μας, αλλά ακριβώς πίσω του έρχεται το τσάι, με παγκόσμια κατανάλωση που αγγίζει αυτήν του νερού.

Οι πολλαπλές ευεργετικές του ιδιότητες έχουν παρακινήσει τους ερευνητές να μελετήσουν τα οφέλη του τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, μιας και αυτά αφορούν διάφορους τομείς της υγείας.




1. Έχει αντι-στρες ιδιότητες: Στα φύλλα του πράσινου τσαγιού υπάρχει μια ουσία, η I-Θειανίνη, η οποία σύμφωνα με έρευνες παρουσίασε αγχολυτικές ιδιότητες. Οι τέσσερις δοκιμασίες που έγιναν σε δώδεκα συμμετέχοντες έδειξαν μεγαλύτερη πτώση των καρδιακών ρυθμών σε καταστάσεις στρες όταν λάμβαναν θειανίνη, σε σχέση με τις περιπτώσεις που οι ίδιοι πήραν το εικονικό φάρμακο (placebo).

2. Προστατεύει από τις UV ακτίνες: Ευεργετικές ιδιότητες φαίνεται να παρουσιάζει και όσον αφορά το δέρμα, αφού τα φύλλα του πράσινου τσαγιού, με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, το προστατεύουν από τις UV ακτίνες. Τις ιδιότητες αυτές αξιοποιούν και πολλές εταιρείες καλλυντικών, καθώς χρησιμοποιούν αποστάγματα του πράσινου τσαγιού σε διάφορα προϊόντα τους.

3. Ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς: Όχι μόνο λόγω των θετικών επιδράσεων από τα φλαβονοειδή που περιέχει. Η κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης αλλά και αυτήν της θνησιμότητας από καρδιακό επεισόδιο: με 3 φλιτζάνια την ημέρα μειώνεις κατά 11% τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

4. Διατηρεί τη γραμμή σου: Αυτό γιατί, πέραν του ότι έχει μηδενική θερμιδική αξία και καθόλου σάκχαρα, πρωτεΐνες ή λιπαρά, οι κατεχίνες που περιέχει το τσάι ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού. Ταυτόχρονα, η μικρή ποσότητα καφεΐνης βοηθά στην κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό και ενδεχομένως στη διάσπαση λιπών.

5. Προφυλάσσει την οδοντική υγεία: Είναι μια καλή πηγή φθορίου, το οποίο ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και προστατεύει από την τερηδόνα. Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει 0,3-0,5 mg φθορίου και, σύμφωνα με μελέτες, το 34% αυτού που προσλαμβάνεται από γαργάρες με τσάι παραμένει στο στόμα και δεσμεύεται από το σμάλτο των δοντιών. Παράλληλα, με την κατανάλωσή του διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή μέσω των φλαβονοειδών, που δημιουργούν ασπίδα προστασίας για τα δόντια.

6. Βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη: Οι κατεχίνες –ιδιαίτερα το φαινολικό συστατικό του EGCG– παρουσιάζουν αντιδιαβητική δράση, ελέγχοντας την ισορροπία ενέργειας, το ενδοκρινικό σύστημα, τις δραστηριότητες του λίπους, του συκωτιού, των μυών, των κυττάρων του παγκρέατος και την παραγωγή ινσουλίνης. Έχει, μάλιστα, παρατηρηθεί αύξηση της ποσότητας ινσουλίνης που παράγει ο οργανισμός κατά 15 φορές, κάτι που σχετίζεται με την κατανάλωση μαύρου, πράσινου και oolong τσαγιού.

7. Είναι αντικαρκινικό! Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό είναι πολύ σημαντική, καθώς τον προστατεύουν από τη φθορά εν γένει, που οδηγεί σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και μάλιστα διάφορων ειδών αυτού όπως του δέρματος, του προστάτη, των πνευμόνων, του στομάχου, του εντέρου, του μαστού κ.λπ. Ερευνητές του Rochester University βρήκαν ότι το πράσινο τσάι περιέχει δύο χημικά, τα οποία εμποδίζουν τη δραστηριότητα ενός μορίου-δέκτη AH (Aryl Hydrocarbon), που ενεργοποιεί τα γονίδια με αρνητικό, συνήθως, τρόπο. Τα χημικά αυτά εντοπίζονται επίσης στο μπρόκολο, το λάχανο, το σταφύλι και το κόκκινο κρασί.

Το ξέρατε αυτό;
- Το τσάι, χωρίς την προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης δεν έχει καθόλου θερμίδες.
- Περιέχει ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ.
- Είναι σημαντική πηγή μαγγανίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών.
- Ένα φλιτζάνι τσάι περιέχει ποσότητα καφεΐνης λιγότερη από τη μισή σε σχέση με ένα φλιτζάνι καφέ.
- Αποκαθιστά τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός και δεν αφυδατώνει, όπως πιστεύουν αρκετοί, επειδή είναι διουρητικό.


Πηγή: Περιοδικό Shape

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου