Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Κινητά τηλέφωνα

Η θήκη του κινητού με προστατεύει από την ακτινοβολία του;
Πότε πρέπει να χρησιμοποιώ το hands free;
Να το βάζω στην τσέπη μου ή είναι καλύτερο να το κρεμάω στη ζώνη;
Πόση ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό που έχω και πόση αυτό που σκοπεύω να αγοράσω;

Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την ακτινοβολία του κινητού σας, για τη σωστή χρήση του hands free, καθώς και πολλές συμβουλές για την ασφαλή χρήση του κινητού σε κάθε περίπτωση.

Tο hands free

Όλα τα κινητά τηλέφωνα έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν σύμφωνα με τα αυστηρά όρια που έχει καθορίσει η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP). Στα όρια αυτά έχει προβλεφθεί ένα μεγάλο περιθώριο ασφαλείας, το οποίο εγγυάται την προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και την κατάσταση της υγείας τους. Ωστόσο, αν κάποιος χρήστης επιθυμεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την έκθεσή του στην ακτινοβολία, μπορεί να χρησιμοποιήσει Ηands Free (ακουστικό που έχει ενσωματωμένο και μικρόφωνο για κινητά). Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, η ακτινοβολία που δέχεται ο οργανισμός μας όταν χρησιμοποιούμε Hands Free είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την ακτινοβολία που λαμβάνουμε απευθείας από την ίδια τη συσκευή. Και αυτό διότι η ισχύς της ακτινοβολίας μειώνεται ραγδαία όσο αυξάνεται η απόσταση από τη συσκευή. Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα κινητά που πληρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και τις οδηγίες της ICNIRP και κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στη χρήση τους,
είτε γίνεται χρήση των Ηands Free είτε όχι.



Nα έχει εσωτερική ή εξωτερική κεραία το κινητό μου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διαφορές σε σχέση με την ακτινοβολία είναι αμελητέες, αφού και τα δύο είδη κεραίας βρίσκονται πολύ κοντά στο κεφάλι μας και δεχόμαστε έτσι περίπου την ίδια ακτινοβολία. Ανεξάρτητα πάντως από το αν το κινητό σας έχει εσωτερική ή εξωτερική κεραία, δεν θα πρέπει να την καλύπτετε (π.χ με τη χρήση προστατευτικών αυτοκόλλητων) την ώρα που μιλάτε, γιατί στην περίπτωση αυτή το κινητό αυξάνει το σήμα για να ξεπεράσει το "εμπόδιο". Αν πάλι χρησιμοποιείτε κινητό του οποίου η κεραία βγαίνει από το τηλέφωνο, θα
πρέπει να τη σηκώσετε πριν μιλήσετε.



Nα μιλάω όταν περπατάω; 

Καλό είναι να αποφεύγετε κατά το δυνατό να μιλάτε στο κινητό όταν περπατάτε, καθώς λόγω της κίνησης είναι πιθανό να αλλάζει η ποιότητα του σήματος που "συναντά" η συσκευή.



Να έχει ανοιχτή ακρόαση;

Όσο αυξάνεται η απόσταση του χρήστη από το κινητό τηλέφωνο, τόσο μειώνεται η ισχύς της ακτινοβολίας. Επομένως, με την ανοιχτή ακρόαση το σώμα μας δέχεται τη μικρότερη δυνατή ακτινοβολία σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρήσης του κινητού.



Tι συμβαίνει όταν μιλάω σε κλειστό χώρο;

Αν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο (ειδικά μέσα σε αυτοκίνητα, σε υπόγεια ή στο ασανσέρ), η συσκευή εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία, επειδή παρεμποδίζεται η επικοινωνία της με το σταθμό βάσης και αναγκάζεται να εκπέμψει πιο ισχυρό σήμα για να λειτουργήσει. Αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από την ποιότητα του σήματος και του δικτύου γενικότερα.



Eίναι σωστό να μιλάω όταν φορτίζει;

Αν θέλετε να μιλήσετε στο κινητό σας κατά τη διάρκεια που αυτό φορτίζει, καλό θα ήταν να σταματήσετε πρώτα τη διαδικασία της φόρτισης. Αν και είναι σπάνιο, δεν είναι εντελώς απίθανο να συμβεί κάποια μικρή "έκρηξη" στο κινητό σας, λόγω υπερθέρμανσης. Για να περιορίσετε και αυτό το ενδεχόμενο, θα πρέπει να αγοράζετε γνήσια ανταλλακτικά (μπαταρίες, φορτιστές κτλ.) από αξιόπιστες εταιρείες ηλεκτρονικών.



Nα μιλάω όταν οδηγώ;

Όταν οδηγείτε, δεν θα πρέπει να μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο. Όπως και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, έτσι και στη Γερμανία και στην Ελλάδα απαγορεύεται η χρήση κινητού κατά τη
διάρκεια της οδήγησης. Σύμφωνα πάντως με έρευνες, η επικινδυνότητα του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση δεν έγκειται στο ότι απασχολούμε το ένα χέρι μας, αλλά στο ότι μειώνονται τα αντανακλαστικά μας, καθώς αποσπάται η προσοχή μας.

Αν παρ όλα αυτά αναλαμβάνετε ένα τέτοιο ρίσκο, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για την ασφάλειά σας:

- Ενεργοποιήστε τη λειτουργία ανοιχτής ακρόασης, ώστε να μην απασχολείτε τα χέρια σας όταν οδηγείτε.

- Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα συντόμευσης, για να μη σχηματίζετε ολόκληρο τον αριθμό που
θέλετε να καλέσετε. Αποθηκεύστε στα πρώτα νούμερα τους αριθμούς που χρησιμοποιείτε συχνότερα.

- Αν πρέπει να μιλήσετε οπωσδήποτε στο κινητό, κάντε το καλύτερα όταν βρίσκεστε
σταματημένοι στο κόκκινο φανάρι.

- Αποφύγετε τη σύνταξη γραπτών μηνυμάτων (SMS).



Γιατί η ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη στο αυτοκίνητο;

Επειδή το αυτοκίνητο είναι κλειστός χώρος, το κινητό σας αναγκάζεται να εκπέμψει ισχυρότερο σήμα για να επικοινωνήσει με το σταθμό βάσης, και έτσι αυξάνουν τα επίπεδα ακτινοβολίας του. Για το λόγο αυτό, καλό είναι να χρησιμοποιείτε εξωτερική κεραία. Η εξωτερική κεραία κοστίζει, ανάλογα και με τη συσκευή, περίπου 30 ευρώ και τοποθετείται ως εξάρτημα του car kit εξωτερικά του αυτοκινήτου.



Nα το απενεργοποιώ στο πρατήριο βενζίνης;

Το καλύτερο είναι να έχετε ήδη απενεργοποιήσει το κινητό σας προτού φτάσετε στο
βενζινάδικο. Ο σπινθήρας που πιθανόν δημιουργηθεί όταν ανοίγετε ή κλείνετε το κινητό μπορεί να γίνει αιτία για "έκρηξη", αν και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σχεδόν μηδαμινές.



Aν έχω βηματοδότη, μπορώ να χρησιμοποιώ κινητό;

Πριν χρησιμοποιήσετε το κινητό, αν έχετε βηματοδότη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η χρήση του κινητού μπορεί να παρουσιάσει παρεμβολές στα κυκλώματα του βηματοδότη, με αποτέλεσμα να επηρεάσει τη λειτουργία του. Αυτό είναι πιθανό αν μιλάτε εσείς ο ίδιος στο κινητό και όχι τόσο κάποιος που βρίσκεται κοντά σας. Για να περιορίσετε το ενδεχόμενο παρεμβολών, θα πρέπει να μιλάτε από την αντίθετη πλευρά του βηματοδότη και να μην τοποθετείτε το κινητό σε τσέπη που βρίσκεται κοντά σε αυτόν. Αν αισθανθείτε αρρυθμία, θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση του και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η παρεμβολή παύει όταν απομακρύνουμε το κινητό.

Ο κάθε βηματοδότης, πάντως, διαφέρει ως προς την ευαισθησία του στις παρεμβολές.



Nα πάρω κινητό στο παιδί μου;

Οι περισσότεροι γονείς αισθάνονται ασφάλεια όταν το παιδί τους έχει κινητό, γιατί μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του όπου και να βρίσκεται. Είναι όμως καλό να χρησιμοποιούν κινητό τα παιδιά; Οι οδηγίες της Ε.Ε. δεν κάνουν διαχωρισμό σε ηλικίες χρηστών, άρα δεν είναι απαρα ίτητο να λαμβάνονται ειδικά μέτρα για τα παιδιά. Ωστόσο καλά είναι οι γονείς να έχουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς τη χρήση του κινητού από τα παιδιά τους, να τα προμηθεύσουν με Ηands Free ή να ελέγχουν συστηματικά το χρόνο ομιλίας των παιδιών τους στο κινητό.



Ένα κινητό ακτινοβολεί το ίδιο με ένα ασύρματο τηλέφωνο;

Τα ασύρματα τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αλλά η ισχύς της εκπομπής τους είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή των κινητών. Η εμβέλεια του φορητού είναι πολύ μικρότερη συγκριτικά με αυτή του κινητού. Το σήμα των φορητών τηλεφώνων πρέπει να διανύσει μόνο μερικά μέτρα για να φθάσει στη βάση του τηλεφώνου, ενώ το σήμα του κινητού έχει να διανύσει πολύ μεγαλύτερη απόσταση, και επομένως πρέπει να είναι ισχυρότερο.



H θήκη προστατεύει από την ακτινοβολία;

Η χρήση της θήκης μπορεί να προστατεύσει μόνο το κινητό, και όχι εσάς. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η θήκη "αναγκάζει" το κινητό να εκπέμψει μεγαλύτερη ακτινοβολία, για να επικοινωνήσει με το σταθμό βάσης.



Nα βάλω στο κινητό προστατευτικό αυτοκόλλητο;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα αυτοκόλλητα, που τα τοποθετείτε πάνω στη συσκευή των κινητών και εκείνα "υπόσχονται" ότι σας προφυλάσσουν από την ακτινοβολία τους. Μάλιστα, τα αυτοκόλλητα αυτά εκπέμπουν ένα μικρό φως, κάτι που σημαίνει -σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους- ότι χρησιμοποιούν την ακτινοβολία για να ανάψει το φως, μετατρέποντάς τη σε ηλεκτρική ενέργεια. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι την απομακρύνουν από το σώμα μας, καθώς, αντί να τη δέχεται ο οργανισμός μας, τη χρησιμοποιεί το αυτοκόλλητο.

Σε μετρήσεις ωστόσο που έγιναν σε κινητά, δεν διαπιστώθηκε μείωση της ακτινοβολίας, αλλά
φάνηκε ότι η χρήση του αυτοκόλλητου έχει αντίθετα αποτελέσματα: το κινητό δηλαδή
εκπέμπει με μεγαλύτερη ένταση προκειμένου να ξεπεράσει το εμπόδιο του αυτοκόλλητου.

Η χρήση του δεν συστήνεται από κανένα διεθνή ή εθνικό σχετικό οργανισμό (FTC, USA).



Όταν στέλνω sms, δέχομαι την ίδια ακτινοβολία;

Όταν στέλνετε sms, το κινητό εκπέμπει περίπου την ίδια ακτινοβολία που εκπέμπει και όταν το χρησιμοποιείτε για να μιλήσετε, με τη μόνη -αλλά σημαντική- διαφορά ότι στη δεύτερη
περίπτωση το κινητό βρίσκεται πιο μακριά από το σώμα μας, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε μικρότερο ποσοστό ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία στην ύπαιθρο έχει μεγαλύτερη ισχύ; Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν ερευνητές του Σουηδικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση "Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική", τα κινητά εκπέμπουν μεγαλύτερη ακτινοβολία σε μη αστικές περιοχές. Η ισχύς που απαιτείται για να παραμείνουν αυτά εντός δικτύου στην ύπαιθρο, όπου οι αναμεταδότες είναι λιγότερο πυκνοί, μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε περιοχές όπου οι αναμεταδότες είναι περισσότεροι. Παρ όλα αυτά, τα κινητά τηλέφωνα, ακόμα και στη μέγιστη ισχύ λειτουργίας,
εκπέμπουν εντός των ορίων που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.



Πότε λαμβάνω μικρότερη ακτινοβολία;

Ζητήθηκε από ειδικούς να ιεραρχήσουν την ακτινοβολία που λαμβάνει ο οργανισμός μας κατά τη χρήση του κινητού, ξεκινώντας από την ελάχιστη και καταλήγοντας στη μέγιστη.

1 Kινητό με ανοιχτή ακρόαση.

2 Xρήση Hands Free.

3 Xρήση Βlue Τooth μόνο λήψης (λαμβάνει μόνο το σήμα και εσείς μιλάτε στο μικρόφωνο της συσκευής, επομένως δεν χρειάζεται να κάνει εκπομπή).

4 Xρήση Βlue Τooth εκπομπής και λήψης (μιλάτε απευθείας στο Βlue Τooth).

5 Aπευθείας χρήση του κινητού σε ανοιχτό χώρο.

6 Aπευθείας χρήση του κινητού σε κλειστό χώρο.

7 Aπευθείας χρήση του κινητού σε κίνηση.*

8 Aπευθείας χρήση του κινητού στην ύπαιθρο.* *

Φυσικά, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η ποιότητα του δικτύου.

 

H AKTINOBOΛIA TΩN KINHTΩN THΛEΦΩNΩN

Τα κινητά τηλέφωνα, Όταν λειτουργούν, μεταδίδουν το σήμα, εκπέμποντας ηλεκτρομαγνητική (μη ιονίζουσα) ενέργεια. Τα υψηλά επίπεδα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνουν τη θερμοκρασία των ιστών του σώματός μας, γεγονός το οποίο μπορεί να αποβεί βλαβερό για την υγεία μας.

Τα διεθνή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί απαιτούν τόσο οι σταθμοί βάσης (κεραίες) της κινητής τηλεφωνίας όσο και οι συσκευές κινητών τηλεφώνων να λειτουργούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, προβλέποντας παράλληλα ένα σημαντικό περιθώριο ασφαλείας, ώστε να μην προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις διαφόρων εθνικών οργανισμών Υγείας*, δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τους σταθμούς βάσης της κινητής τηλεφωνίας και από τα κινητά
τηλέφωνα, όταν λειτουργούν κάτω από τα όρια της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP).

*Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω: Danish National Board of Health, Radiation and Nuclear Safety Authority of Finland, Icelandic Radiation Protection Institute, Norwegian Radiation Protection Authority, Swedish Radiation Protection Authority .

ΠOΣH AKTINOBOΛIA ΔEXOMAΣTE;

Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) έχει καθορίσει τα όρια της ακτινοβολίας με βάση την απορροφώμενη ισχύ ανά κιλό μάζας σώματος, που
αποκαλείται "Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης" ή "SAR".

Το προτεινόμενο όριο είναι 0,08 watt ανά κιλό.

Έτσι, ένα άτομο το οποίο ζυγίζει 50 κιλά μπορεί να απορροφήσει έως και 4 watt ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων σε ολόκληρο το σώμα του και, παρ΄ όλα αυτά, να βρίσκεται εντός των
ορίων των οδηγιών. Η ποσότητα αυτή είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη θερμότητα που φυσιολογικά παράγεται από έναν άνθρωπο 50 κιλών σε κατάσταση ηρεμίας, η οποία ανέρχεται περίπου σε 50 watt, δηλαδή σε 1 watt ανά κιλό.

Επιπλέον, οι οδηγίες συνιστούν όρια για μέγιστες τοπικές τιμές SAR σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, η τιμή μόνο για το κεφάλι είναι 2 watt ανά κιλό. Έτσι, ακόμα και αν οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας πληρούν τα κριτήρια των οδηγιών για ολόκληρο το σώμα, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα όρια των μέγιστων τοπικών τιμών του SAR, ώστε να
περιορίζεται η πιθανή τοπική αύξηση της θερμοκρασίας.

Οι σύγχρονες συσκευές κινητών τηλεφώνων κατασκευάζονται έτσι ώστε να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν λιγότερη ισχύ για να επικοινωνήσουν με το δίκτυο. Συνεπώς, όσο πιο κοντά βρίσκεται κάποιος σε ένα σταθμό βάσης, τόσο πιθανότερο είναι να μειωθεί το επίπεδο SAR.


                                                                        πηγή: vita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου